Friday, July 31, 2020

تفاوت فرمت های MBR و GPT


آیا می دانستید آشنایی با انواع فرمت های هارد امری بسیار مهم است؟ چون اگر اطلاعاتی درباره آنها نداشته باشید ممکن است سهوا اشتباهات جبران ناپذیری را در قبال اطلاعات گران بهایتان انجام دهید.این مقاله توسط وبسایت چهارراه کامپیوتر نوشته شده و امیدوارم با خواندن آن اطلاعات مفیدی درباره این فرمت ها کسب کنید. MBR و  GPT  دو نوع از ساختارهای معروف پارتیشن هستند. هنگام نصب دیسک جدید ، از کاربر خواسته می شود ساختار پارتیشن بندی را انتخاب کند. سیستم به طور پیش فرض مستر بوت رکورد (MBR) را انتخاب می کند ، اما کاربر می تواند از پارتیشن بندی استاندارد جدیدتری که جدول پارتیشن جی یو آی دی (GPT) نام دارد استفاده کند. دانستن تفاوت بین MBR و GPT برای جلوگیری از خراب شدن پارتیشن بندی پس از عملیات نصب اولیه دیسک به دلیل محدودیت ساختاری ای که دارند می تواند بسیار برای شما مفید واقع شود.

 

تفاوت بین دو فرمت MBR و GPT 

MBR یک بخش بوت ویژه در ابتدای راه اندازی دیسک است که حاوی اطلاعاتی در مورد لودر سیستم عامل و اطلاعاتی درباره پارتیشن بندی دیسک لاجیکال هست MBR روشی قدیمی و منسوخ شده است اما هنوز بطور خودکار انتخاب پیش فرض هنگام نصب دیسک جدید است. حتی در ویندوز سرور ۲۰۱۲ R2 یا همان ویندوز ۱۰ هنوز شاهد انتخاب پیش فرض  این روش قدیمی هستیم GPT روش معمول دیگری است که از GUID یا همان شناسه سطح جهانی برای پارتیشن های خود استفاده می کند و استاندارد جدیدتری محسوب می شود.در ادامه به مهم ترین نکات درباره این فرمت ها می پردازیم:

هارد ssd و hdd

۱- تعداد پارتیشن های پشتیبانی شده

MBR  جدول پارتیشن ۶۴ بایتی ای  دارد که تا چهار بخش اصلی را پشتیبانی می کند زیرا هر بخش به ۱۶ بایت برای راه اندازی اولیه احتیاج دارد. در صورت نیاز به پارتیشن اضافی، کاربر باید حجم چهارمین بخش اصلی را تا جایی که می شود گسترش دهد و سپس پارتیشن های فرعی (درایورهای مجازی) را در آن ایجاد کند. حداکثر  ۱۲۸ پارتیشن فرعی می توانید ایجاد کنید.  همچنین آموزشپارتیشن بندی هارددیسک بدون نیاز به نرم‌افزار و به وسیله ویندوز رو میتونید در این مقاله سایت مطالعه کنید.

 

از طرف دیگر ،GPT به دلیل داشتن جدول پارتیشن ۱۶۳۸۴ بایتی  از ۱۲۸ پارتیشن پشتیبانی می کند که هر کدام از آنها ۱۲۸ بایت برای راه اندازی نیاز دارند. با استفاده از GPT ، کاربر می تواند بدون استفاده از پارتیشن گسترده( حجیم) پارتیشن های بیشتری ایجاد کند.

۲-اندازه پارتیشن پشتیبانی شده

در MBR ، حداکثر اندازه دیسک پشتیبانی شده دو ترابایت است. در دیسک MBR ، پارتیشن در اندازه ۴ بایتی (۳۲ بیت) ذخیره می شود. این بدان معنی است که حداکثر مقدار آن برابر است با ۴،۲۹۴،۹۶۷،۲۹۵ بخش که هر کدام از این بخش های برای راه اندازی به یک بیت نیاز دارند. در حال حاضر ، هر بخش محدود به ۵۱۲ بایت است. به این معنی که حداکثر اندازه ۲،۱۹۹،۰۲۳،۲۵۵،۰۴۰ بایت یا برابر با دو ترابایت است. به عبارتی دیگر ، اگر دیسکی سایزش بیشتر از ۲ ترابایت باشه، اندازه باقیمانده قابل استفاده نخواهد بود یا در دستگاه ویندوز به عنوان “بدون جابجایی” ظاهر می شود یعنی شما نمی توانید از تمام حجم هارد استفاده کنید.

 

در GPT برخلاف MBR ، اندازه پارتیشن در اندازه ۸ بایتی (۶۴ بیت) ذخیره می شود. بنابراین از لحاظ تئوری ، حداکثر اندازه پشتیبانی شده برای هر بخش ۵۱۲ بایت ۹،۴۴۴،۷۳۲،۹۶۵،۷۳۹،۲۹۰،۴۲۷،۳۹۲ بایت یا معادل نه و نیم زتابایت است. اما در عمل ، حداکثر اندازه به محدودیت سیستم عامل نیز بستگی دارد یعنی برای استفاده از چنین حجم زیادی شما باید از سیستم عامل بسیار قوی ای استفاده کنید.

۳- بازیابی

همانطوری که در ساختار MBR  و GPT مشاهده کردید MBR داده های بوت و پارتیشن بندی را در یک مکان در ابتدای پارتیشن ذخیره می کند. اگر این داده از بین رود یا خراب شود ، در نتیجه باعث خرابی بوت لودر می شود و کل سیستم عامل از کار می افتد. به همین دلیل احتمالاً شما اصطلاح “تعمیر MBR”به گوش تان خورده  و آموزش زیادی در اینترنت از آن وجود دارد که می توانید استفاده کنید.

در اینجا تفاوت اصلی ای که بین GPT و MBR وجود دارد اینه که  GPT کاملاً از MBR استاندارد تر است. همانطوری که در ساختار MBR  و GPT مشاهده کردیدGPT  کپی های متعددی از داده های بوت و پارتیشن بندی را در دیسک ذخیره می کند. از این نسخه ها می توان برای بازیابی اطلاعات خراب شده استفاده کرد. علاوه بر این GPT دارای یک تست افزونگی چرخه ای (CRC) است که بطور دوره ای درستی داده ها را بررسی می کند.

نتیجه گیری در مورد تفاوت فرمت های  MBR وGPT

نتیجه گیری mbr یا gpt

کاملا واضح است که GPT برتری های زیادی نسبت به  MBR دارد. با این حال، دیسک های GPT  روی سیستم عامل های قدیمی مانند Windows XP کار نمی کنند. آنها فقط می توانند لایه MBR محافظ دیسک GPT را ببینند. از طرفی دیگر ، فقط نسخه های ۶۴ بیتی سیستم عامل های جدیدتر مانند ویندوز ۷ و بالاتر یا ویندوز سرور ۲۰۰۳ و بالاتر از بوت شدن در سیستم های مبتنی بر UEFI پشتیبانی می کنند. اما نسخه های ۶۴ بیتی یا ۳۲ بیتی می توانند از پارتیشن GPT برای ذخیره داده ها استفاده کنند.

حالا که تفاوت بین MBR و GPT را می دانید بهتر است در نظر داشته باشد که همیشه و تا جایی که ممکن است از GPT استفاده کنید.

 

 

نوشته تفاوت فرمت های MBR و GPT اولین بار در چهارراه کامپیوتر. پدیدار شد.

via چهارراه کامپیوتر https://ift.tt/3jSS9Tf

No comments:

Post a Comment